慈善生日會

Solo 以前在有線工作的舊同事Alison今年想為一歲女兒辦生日會,所以聯絡我地做蛋糕。

但呢個生日會同以往一般生日會唔同,係一個慈善生日會,Alison話:" 港孩物質豐富,三餐不愁,一屋玩具,上學做家課叫苦連天,不願吃苦,不懂珍惜。惟同一天空下,活在偏遠山區的貧困兒童,每天為兩餐一宿而擔憂,更遑論接受教育的機會。我不想女兒感染港孩惡習,決意從少教她知福惜福,小人兒首個生辰,特意為她辦慈善生日會,藉此為內地山區兒童籌款。"

所以我地更加俾心機做呢個蛋糕。熱氣球主題都係我地首次,難度唔高,做得好開心。

20150222_154408-website

送蛋糕時,Alison 連連道謝,我地仲有利是收 (因為係年初四),呢個媽媽實在太好,簡直係完美的女性model。

Alison在Baby Kingdom旗下的網上雜誌BK Milk記述生日會的文章:
http://www.bkmilk.com.hk/?p=115820

No Comments Yet.

Leave a comment